Utsjoen palojen sytyttäjä kulki hiihtäen

Keskusrikospoliisi ja Lapin poliisilaitos tutkivat kahta Utsjoella tapahtunutta törkeää vahingontekoa, joissa on poltettu Utsjoella sijaitsevaa Metsähallituksen omaisuutta.

Utsjoella sijannut Metsähallituksen luontotupa paloi aamuyöllä 8.3.2017. Hälytys palopaikalle on tullut kello 05.22, mutta suoritetuissa tutkimuksissa on selvinnyt, että palo on sytytetty mahdollisesti jo ennen kello kolmea. Luontotupa tuhoutui kokonaan.

Toinen palo tapahtui Utsjoen Kettumaalla, jossa Metsähallituksen varastorakennus paloi aamuyöllä 16.3.2017. Hälytys palopaikalle on tullut kello 05.50. Myös varastorakennus tuhoutui täysin. Paloissa tuhoutuneen omaisuuden arvo on useita satojatuhansia euroja.

Hiihtolatua pitkin

Palokohteista ensimmäinen sijaitsee aivan Utsjoen kylällä ja toinen kohde sijaitsee Kettumaalla, muutamia kilometrejä Utsjoen kylältä etelään. Kettumaalla suoritetuissa tutkimuksissa on selvinnyt, että tekijä on todennäköisesti tullut paikalle hiihtäen. Tekijän hiihtojäljet nousevat Utsjoentieltä (vt 4) hiihtoladulle, jota pitkin tekijä on päässyt palokohteeseen maaston suojassa. Paluureitti tekopaikalta on kulkenut hiihtolatua pitkin samaan paikkaan Utsjoentielle, joka sijaitsee noin 200–300 metriä Utsjoentien ja Siula -tien risteyksestä etelään. Jälkien perusteella tekijä on todennäköisesti tullut Utsjoentietä Siulan risteyksen suunnasta sekä myös poistunut samaan suuntaan. Tutkimusten perusteella tekijä on mahdollisesti ollut pienikokoinen ja kevytrakenteinen.

Kanisterit löytyivät palopaikalta

Poliisin suorittamissa tutkimuksissa molemmat kohteet on voitu todeta tahallaan sytytetyiksi. Palon syttymiseen on käytetty palavia nesteitä. Luontotupaan kohdistuneissa tutkimuksissa on selvinnyt, että palava neste on viety palopaikalle ainakin kahdella polttoainekanisterilla, jotka löytyivät osittain palaneena palopaikalta.

Henkilöillä, joilla on tietoa mahdollisesti paloon liittyvistä asioista tai vihjeistä, pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin. Poliisi haluaa painottaa, että kaikki asiaan liittyvät yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.

Poliisin vihjepuhelinnumero on 0295 485 460.

 

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Metsähallitus, törkeä vahingonteko, tulipalo, Utsjoki