Poliisi: Rikokseen voi syyllistyä myös leikkiaseella

Leikkiaseiden hallussapito ja niiden esittely yleisellä paikalla tai niillä uhkailu voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Näin ilmoittaa poliisi.

Rikosnimike tällaisissa tapauksissa voi olla ampuma-aserikos tai laiton uhkaus. Ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavan esineen hallussapito yleisellä paikalla on kielletty järjestyslain nojalla.

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon tuli elokuun aikana useita tapauksia, joissa nuori oli liikkunut leikkiaseen kanssa yleisellä paikalla tai tuonut leikkiaseen koulun alueelle ja esitellyt sitä muille koulun oppilaille tai jopa uhkaillut sillä. Tapauksia oli sattunut ainakin Vantaalla ja niistä oli ilmoitettu Hätäkeskukseen.

Tällaiset poliisin tietoon tulevat tapaukset, joissa mainitaan ase, voivat pahimmillaan aiheuttaa mittavan poliisioperaation.

Poliisi: Uhkauksiin suhtaudutaan aina vakavasti

Poliisissa suhtaudutaan jokaiseen uhkaukseen vakavasti ja lähdetään välittömästi selvittämään tilannetta. Asetta esitelleen tai sillä uhkailleen henkilön henkilöllisyys selvitetään ja hänet puhutetaan. Jos kyseessä on alaikäinen, asia saatetaan myös hänen huoltajiensa/vanhempiensa tietoon ja asiasta kirjataan lastensuojeluilmoitus sekä rikosilmoitus. Usein nämä teot ja uhkaukset on tehty suutuspäissään tai vitsinä tai ajattelematta asiaa sen pidemmälle.

Tapausten vakavuudesta riippuen poliisi voi käyttää myös pakkokeinoja eli tilanne voi johtaa kotietsintään tekovälineen ja henkilön puhelimen, tietokoneen tai tabletin takavarikointiin.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: ampuma-aserikos, laiton uhkaus, Leikkiase, poliisi, rikos