Lauri ”Jesse” Janhunen Alibille: ”Istuin 20 vuotta eristyssellissä!”

Jo 1960-luvulla rikolliselle uralle ajautunut Lauri ”Jesse” Janhunen on yksi kuuluisimmista suomalaisista rikollisista. Enää Janhunen ei ole rikoksiin syyllistynyt vuosikausiin, mutta joutui itse puukotetuksi omassa kodissaan, kun romanimies ”pääsi yllättämään”.

Janhunen on nyt entinen väkivaltarikollinen, joka vietti peräti 40 vuotta vankilassa, ja siitä puolet eristyssellissä.

Janhusen mukaan 20 vuotta eristyssellissä tekivät mielelle pahaa.

– Jokainen voi vaan kuvitella, millaista on istua päivästä toiseen eristyssellissä.

Nykyään 76-vuotias Janhunen elelee Keski-Suomessa vaatimatonta elämää.

– Tyhjätaskuna elelen. Tälläkin hetkellä olen ilman rahaa. Vuokra maksaa 400 euroa, mutta mielelläni maksan, koska tämä asunto ei ole enää mikään koirankoppi, hän vastaa hieman hymyillen verraten aiempaan asuinkelvottomaan asumukseensa.

Janhusen mukaan karkaamiset onnistuivat häneltä helposti. Janhunen muistelee erästä taannoista vankikuljetusta, jonka piti päättyä Kakolaan. Janhunen oli ollut Kuopiossa käräjillä jälleen murtohommistaan. Hän oli vaivihkaa saanut kaveriltaan pienen veitsen ja suunnitellut käyttävänsä sitä, kun vangit siirrettäisiin Helsingissä junasta bussiin.

– Tiesin käytännön, että karkurit laitetaan ensimmäisenä bussiin. Niin pääsin minäkin ensimmäisenä. Onnistuin leikkaamaan ikkunan tiivisteitä. Auto oli jo liikkeessä, kun otin yläkahvasta kiinni ja potkaisin täysillä lasia. Menin kuin liito-orava perässä keskelle rautatietä.

– Mummot katselivat ihmeissään, kun minä pyyhälsin juosten pakoon. Näin poliisinkin, mutta en hätkähtänyt. Nostin hänelle kättä, ja se nosti myös mulle, Janhunen naurahtaa.

 

Teksti: mikalahtonen