16-vuotias Elina: ”Tilasin murhan äidilleni”

16-vuotiasta Elinaa epäillään äitinsä palkkamurhan tilaamisesta. Alibi tapasi Vantaan vankilassa 16-vuotiaan Elinan, jonka epäillään tilanneen äitinsä palkkamurhan. Tarkkaan suunniteltu teko epäonnistui.
– Lupasin surmaamisesta 30 000 euroa, Elina myöntää.

Elina

MIKSI?- Ristiriidat äidin kanssa johtivat tähän.

Perhekriisi? Viha? Katkeruus? Päihteet? Huostaanotto? Laitoskierre? Karkaamiset? Kapina?

Helsinkiläisellä 16-vuotiaalla Elinalla on oma käsityksensä siitä, miksi hän ryhtyi hankkeeseen tappaakseen oman äitinsä. Elina lupasi maksaa surmatyöstä 30 000 euroa. Henkirikosta suunniteltiin kaksi viikkoa. Teko epäonnistui, mutta asian käsittely jatkuu huhtikuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Epäillyt rikokset ovat nimeltään rankkoja. Nuorukaisia epäillään murhan yrityksestä, yllytyksestä murhan yritykseen ja avunannosta murhan yritykseen.

Varsinaisiksi tekijöiksi ryhtyivät Elinan kaverit. He yrittivät surmata äidin jalkajousella tämän asunnossa. Teon jälkeen poliisille paljastui karu totuus motiivista. Kaiken takana oli naisen 16-vuotias tytär.

Elinalla oli tarkoitus antautua poliisille. Sitä ennen Elina halusi viettää aikaa kavereidensa seurassa, sillä hän tiesi, ettei normaali ajankulu olisi vähään aikaan mahdollista.

MIKÄ ON TOTUUS?
Tämä Alibin artikkeli perustuu 16-vuotiaan Elinan haastatteluun. Tässä vaiheessa kysymys on vasta rikosepäilyistä. On varsin todennäköistä, että syytteet tullaan käräjäsalissa ainakin joiltain osin kiistämään. Alibi seuraa asian oikeuskäsittelyä Helsingin käräjäoikeudessa ja kertoo tulevissa numeroissa miten prosessi etenee.

Elina oli ystävänsä luona Helsingissä, kun siviiliasussa olleet poliisit tulivat ja ottivat hänet kiinni.

– Olin kaverin kanssa ulkona tupakalla. Pelästyin kun he kertoivat olevansa poliiseja. Annoin aluksi väärän henkilötunnuksen, mutta jouduin silti pakettiautoon.

Poliisi alkoi tutkia Elinan laukkua.

– Nappasin laukusta pullon ja löin sillä poliisia. Pääsin ulos autosta, jonka jälkeen poliisi tarttui saman tien kiinni. Minut heitettiin maahan ja laitettiin rautoihin. Rimpuilin aikani, kunnes lähdettiin Pasilaan, 16-vuotias Elina kertoo kiinniotostaan.

Elina sanoo juoneensa viinaa ja olleensa kiinniottotilanteessa ”hieman päihtynyt”. Mutta miksi löit poliisia?

– Kun joudun paniikkiin, minulle tulee tarve puolustaa itseäni. Halusin karkuun siitä tilanteesta. Pelkäsin mitä on tulossa. Mielessä pyöri ajatus, että nyt joudun vankilaan istumaan…

Elina arvelee, että poliisit olivat pidemmän aikaa pitäneet asuntoa silmällä.

– Jo edellisenä iltana alkoi hiukan epäilyttää, kun vastakkaisessa asunnossa näkyi henkilö, joka puhui koko ajan kännykkään.

”Luen ja kirjoitan”

Elina oli puhunut jutun tutkijan kanssa puhelimessa muutama päivä ennen kiinniottoa. Silloin muut epäillyt oli saatu kiinni.

– Tutkija kertoi, että olisi minun omaksi parhaakseni, että antautuisin. Lupasinkin, mutta sanoin siihen menevän muutama päivä aikaa. Halusin ensin rauhoittaa itseni.

Elinan mukaan hän olisi antautunut vielä saman päivän iltana, jolloin poliisit ottivat hänet kiinni.

– Olimme sopineet, että kaverit tulevat saattamaan minut sinne (Pasilan poliisitalolle).

Elina joutui poliisivankilaan ja hänet kuulusteltiin seuraavana päivänä.

Elina

TULEVAISUUS?- Kun olen istunut tuomioni, perustan baarin.

– Minua pidettiin siellä 11 vuorokautta. Sitten tuli siirto tänne Vantaan vankilaan. Täällä kaikki on sujunut hyvin. Vartijoiden kanssa on tullut sanomista ainoastaan tupakoinnista.

Elina on tällä hetkellä tutkintavanki. Kaikki kuulustelut on kuitenkin jo tehty, joten raskaimmat eristykset ovat Elinan ympäriltä jo poistuneet. Hän on saanut naisten osastolta kavereita muista vangeista.

– Jos minut siirretään Hämeenlinnaan, näen heitä taas siellä.

Päivät Vantaan vankilassa kuluvat televisiota katsellen, lukiessa ja kirjoittaessa. Hän osallistuu myös kerran päivässä ulkoiluun.

– Käytän tämän ajan itseni tutkimiseen. Täytyy myöntää, että tapahtuneet asiat ovat muuttaneet minua. Jos olisin vaikka vuosi sitten istunut tässä, olisin koko ajan ollut nyrkit pystyssä ja miettimässä miten pääsen täältä pois. Olen oppinut myöntämään omat virheeni ja elämään niiden kanssa, Elina juttelee.

”Nyt se on tehty”

Tässä jutussa kolmea parikymppistä miestä epäillään murhan yrityksestä ja yhtä miestä avunannosta murhan yritykseen. Elinan rikosepäilyksi on merkitty yllytys murhan yritykseen. Kaikki epäillyt ovat kuulusteluissa myöntäneet tekonsa. Eri asia on, mitä he myöntävät huhtikuussa oikeudenkäynnissä.

– Olin päihtynyt ja herkässä mielentilassa, kun tätä suunniteltiin.

Mistä murhasuunnitelma sai alkunsa?

– Nämä asiat ovat olleet pinnalla jo vuosia.

Elina etsii syitä repaleisesta lapsuudesta. Siihen ovat kuuluneet alkoholi, huumeet, karkaamiset ja ratkaisemattomat ristiriidat äidin kanssa. Elina sanoo lisäksi, että hän on nähnyt lähipiirissään rankkaa elämää, kuten huumesekoiluja ja väkivaltaa. Elina itse on kärsinyt päihdeongelmasta ja nähnyt sitä kaveripiirissä.

– Harkitsin itsemurhaa ensimmäisen kerran 13-vuotiaana.

Elina asui välillä tätinsä luona, mutta palasi takaisin kotiin ja yritti jälleen tulla toimeen äitinsä kanssa. Äiti-tytär-suhde jatkui kuitenkin riitaisana.

Eina

VANKILASSA. Elina kertoo pärjäävänsä hyvin vapaudenmenetyksestään huolimatta.

– Olen ollut monessa laitoksessa huostaanotettuna.

Hän palasi jouluksi äitinsä luokse, mutta voimakkaat riidat sävyttivät jälleen tyttären ja äidin välistä suhdetta.

Elina kertoi vihamielisistä tunteistaan kavereilleen, joita nyt myös epäillään palkkamurhan yrityksestä. Nämä suostuivat toteuttamaan teon. Elina lupasi palkkioksi 30 000 euroa.

– Istuimme Espoossa kaverini asunnon keittiön lattialla. Aloin kertoa äidistäni. Sanoin, että haluan hänestä lopullisesti eroon. Kaverini kertoi, miten helposti sen pystyisi tekemään. Kysyin, paljonko hän haluaisi. Ja hän ilmoitti summaksi 30 000 euroa. Laskin, että saisin rahat kasaan perinnöllä ja säästämällä. Teimme diilin ja sovimme, että näin tehdään.

TAUSTA
Keskiviikkoiltana 16. tammikuuta 2008 helsinkiläisnaisen kerrostaloasunnon ovikello soi. Oven takana on nuorehko mies, joka kertoo, että hänellä on asiaa, joka liittyy naisen 16-vuotiaaseen tyttäreen.
  • Nainen avaa oven. Pian hän tuntee takaraivossaan voimakkaan iskun. Nainen pakenee parvekkeelle, sulkee oven ja alkaa huutaa apua.
  • Nainen havaitsee asunnossaan ainakin kaksi miestä. He säikähtävät avunhuutoja ja pakenevat nopeasti.
  • Poliisi saa hälytyksen asunnolle. Ilmoituksen mukaan sinne on tunkeuduttu ja huoneiston asukas on joutunut pahoinpitelyn uhriksi.
  • Poliisi saapuu paikalle. Se tavoittaa talon edustalta yhden miehen, jonka laukusta löytyy metsästyksessä käytettävä jalkajousi. Asunnon lattialta löydetään jalkajousen nuoli.
  • Poliisi toteaa, että naista on ammuttu jousella takaraivoon, johon on syntynyt verta vuotava vamma.
  • Kiinni jäänyttä nuorukaista puhutellaan. Pian saadaan kolme muutakin epäiltyä kiinni. Elina otetaan kiinni viimeisenä.
  • Poliisi epäilee, että äidin surmaamista on suunniteltu noin kahden viikon ajan. Toimeksiantajaksi paljastuu uhrin 16-vuotias tytär Elina. Kaikki viisi epäiltyä vangitaan Helsingin käräjäoikeudessa. Kenelläkään nuorista ei ole merkittävää rikostaustaa entuudestaan.
  • Elinaa epäillään yllytyksestä murhan yritykseen, kolmea miestä murhan yrityksestä ja yhtä miestä avunannosta murhan yritykseen. Kaikki ovat myöntäneet osuutensa tekoon. Epäiltyä palkkamurhan yritystä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuun puolivälissä.

Elina antoi äidistään perustiedot. Nimen, osoitteen, tuntomerkit. Jostakin syystä kaveri ilmoitti syöneensä paperin, johon perustiedot oli kirjoitettu muistiin.

– Kirjoitin tiedot uudelleen.

Elina arveli, ettei päätekijäksi pestattu mies tulisi koskaan tekemään mitä oli sovittu.

– Sitten sain puhelun, että nyt se on tehty. Valvoimme vuorokauden ja seurasimme uutisia. Siinä vaiheessa emme tienneet, oliko hän kuollut vai ei.

Nuoret olivat poissa tolaltaan.

Ajatukset äidistä

16-vuotiaan mukaan surmatyötä suunniteltiin pitkän aikaa. Elina antoi äidistään tarkat tiedot. Yksi nuorukaisista laati tietokoneella pohjapiirroksen huoneistosta.

– Pojat menivät ovelle. He sanoivat, että ”Elina on hypännyt parvekkeelta alas ja on nyt Jorvin sairaalassa”. Kun mutsi oli mennyt toiseen huoneeseen pukeutumaan, muut olivat tulleet sisälle. Äiti ilmeisesti kumartui laittamaan kenkiä jalkaansa. Silloin häntä ammuttiin jalkajousella takaraivoon. Mutsi poistui parvekkeelle ja huusi apua. Pojat hätääntyivät ja lähtivät karkuun.

Elina asusteli Espoossa erään kaverinsa luona. Elinan mukaan hänen asuinkaverinsa sotkeutui rikosepäilyyn, sillä tämä oli laatinut äidin asunnosta pohjapiirroksen.

Mitä ajattelet äidistäsi nyt?

– Toivon todella, että hän ymmärtää pysyä minusta kaukana.

Toisaalta Elina tunnustaa, että on heillä ollut hyviäkin päiviä.

– Ne vain ovat jääneet vähemmälle.

Elina myöntää olevansa vihaa täynnä.

– En kadu tekoani, tytär sanoo.

”Pääsen vähällä”

Elinan vanhemmat erosivat, kun hän oli pieni. Isästään Elinalla ei ole pahaa sanottavaa. Ei myöskään kahdesta isoveljestään ja yhdestä pikkusiskostaan. Mutta äidin kanssa Elina ei vain tule toimeen.

Elina

VASTA 16-VUOTIAS. Muut vangit ovat suhtautuneet Elinaan inhimillisesti.

Milloin ensimmäisen kerran mieleesi tuli surma-ajatuksia?

– En ajatellut, että konkreettisesti itse tappaisin hänet.

Elinaa uhkaa tuomio yllytyksestä murhan yritykseen.

– Jos tulee yhdeksän vuotta, lusin siitä kolme vuotta. Loppujen lopuksi pääsen aika vähällä, hän sanoo.

Elina kehuu pärjäävänsä vankilassa. Muut vangit hieman hymähtelevät, koska Elina on niin nuori.

– He kutsuvat minua vauvaksi.

– Parasta on se, että täällä kukaan ei tuomitse minua. Kaikilla muillakin vangeilla on oma tarinansa.

Vankeusaikansa Elina lupaa käyttää opiskeluun. Hänellä on vielä peruskoulu kesken. Sen hän suorittaa loppuun vankilassa.

– En vielä tiedä mitä koulua jatkan.

– Kun vapaudun, perustan kaverini kanssa baarin.

Elina myöntää, että hänellä oli päihdeongelma. Viinan lisäksi kuvioihin tulivat huumeet.

– Vedin amfetamiinia ja ekstaasia. Mutta nyt olen ollut puolitoista vuotta lähes kuivilla.

Elina oli mukana myös Smash Asem –mellakassa, josta hänet tuomittiin sakkoihin. Lisäksi hän sai neljä kuukautta vankeutta kolmesta pahoinpitelystä. Muita tuomioita Elinalla ei ole.

Voitko edes kuvitella normaalia äiti-tytär-suhdetta?

– Ehkä joskus kymmenen vuoden päästä, Elina vastaa.


Artikkeli julkaistu Alibin numerossa 4/2008

Teksti:Mika Lahtonen