Jeren rankka alamäki

Jääkiekkoilija Jere Karalahti on Vantaan vankilassa alkaneen huumeoikeudenkäynnin tunnetuin syytetty. Syyttäjän mielestä Karalahti on ollut mukana huumebisneksissä, joihin on kytkeytynyt myös moottoripyöräjengin jäseniä.
Karalahti on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Alibi 0208

RIKOLLISJENGIN KERHOTILAT. Jere Karalahti istuu nojatuolilla ja puhuu puhelimeen. Mutta kenen ovat pöydällä olevat jauheet ja kahdenkympin seteli?

Vantaan vankilassa alkoi tiistaina 29. tammikuuta suuri huumeoikeudenkäynti, jossa on kysymys kansainvälisen, järjestäytyneen rikollisorganisaation toiminnasta.

Espoon, Lohjan ja KRP:n poliisit ovat tutkineet laajaa amfetamiini- ja kokaiinijuttua, joka on tapahtunut kesäkuun 2007 ja syyskuun 2007 välisenä aikana.

Esitutkinnan aikana vangittuina on ollut yhteensä 31 henkilöä. Oikeudenkäynnin alkaessa asian johdosta on vangittuna edelleen yhdeksän henkilöä jamatkustuskiellossa kaksi henkilöä. Kaikkiaan syytettyjä on 19 henkilöä. Heitä syytetään lukuisista törkeistä huumausainerikoksista. Osa syytetyistä on jäsenenä tai muuten läheisessä tekemisessä moottoripyöräkerho Bandidos MC Downtown Finlandiin ja Support Team X Helsinkiin. Yksi syytetyistä on jääkiekkoilija Jere Karalahti.

Espoon käräjäoikeus aloitti huumejutun käsittelyn Vantaan vankilassa turvallisuussyistä. Ensimmäisten istuntopäivien jälkeen oikeus jatkaa jutun käsittelyä omassa oikeustalossaan Espoossa. Asian käsittely kestää ainakin helmikuun puoleenväliin saakka. Asiaa käsitellään vahvistetulla kokoonpanolla.

Espoon käräjäoikeuden laamanni Olli Saunanojan lisäksi toisena ammattituomarina toimii käräjätuomari Outi Nokso-Koivisto. Syyttäjinä toimivat kihlakunnansyyttäjät Erkki Huhtala ja Miia Rouvinen Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

”En kommentoi”

Organisaation epäillään järjestäneen Suomeen noin 20 kiloa amfetamiinia ja sen lisäksi muutamia satoja grammoja kokaiinia.Jere Karalahden epäillään syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen 5.-13. heinäkuuta 2007 välisenä aikana.Karalahden osuutta tutkitta essa poliisin haltuun saatiin erään talousrikosasian tutkinnan yhteydessä valokuva, joka johti tutkintaan.

Kätkö

METSÄKÄTKÖ. Huumeet piilotettiin hyvin ja niiden löytämiseksi annettiin noutajille tarkat ohjeet.

Poliisi oli takavarikoinut eräältä henkilöltä tietokoneen. Sen kiintolevyltä löytyi valokuva Karalahdesta, jossa hän istuu nojatuolilla moottoripyöräkerho Cannonball MC:n oleskelutilassa. Karalahden vieressä pöydällä on valkoista jauhetta, jonka poliisi arvioi muutamaksi grammaksi kokaiinia. Jauheen vieressä on rullalla oleva 20 euron seteli.

Valokuvassa näkyy toinenkin henkilö, mutta häntä ei ole kyetty tunnistamaan. Sekään ei selvinnyt, kuka kyseisen valokuvan on ottanut.
Poliisi kysyi valokuvasta Karalahdelta itseltään. Karalahti tunnisti kuvasta itsensä. Sen sijaan hän kiisti liittyvänsä mitenkään valkoiseen aineeseen. Muihin kysymyksiin Karalahti vastasi pääasiassa: ”En kommentoi.”

Tietokoneensa poliisille menettänyt mies ei osannut kertoa mitään Karalahti-valokuvasta. Kihlakunnansyyttäjä Erkki Huhtala teki Karalahden valokuva-asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

– En ryhdy syytetoimiin kyseisessä asiassa näytön puutteellisuuden johdosta.Syytteelle olisi ollut Huhtalan mukaan myös puoltavia seikkoja. Valokuvasta voisi päätellä, että kokaiini kuuluu hänelle. Lisäksi vastaustyyli ”en kommentoi” voi syyttäjän mielestä tarkoittaa sitä, että hän tietää asioista enemmän kuin puhuu, mutta ei jostakin syystä halua kertoa.

Syytettä torjuvat seikat painoivat kuitenkin enemmän. Karalahti on kiistänyt liittyvänsä valkoiseen aineeseen mitenkään. Valokuvassa näkyy kolme ”viivaa”, eli käyttöannosta kokaiinia. Aine-erä voi kuulua jollekin toisellekin. Kuvassa Karalahti puhuu puhelimeen, joten syyttäjän mukaan on mahdollista, että hän on istunut nojatuolille puhelun johdosta. Valokuvan ottajaa tai kuvassa taustalla istuvaa toista henkilöä ei ole kyetty selvittämään ja kysymään heiltä asian oikeaa laitaa.

Huumeita

HUUME-ERÄ. Organisaatio salakuljetti Suomeen noin 20 kiloa amfetamiinia.

– Syytettä vastaan olevat seikat ovat painavampia, joten katson, ettei ole riittävästi näyttöä huumausainerikoksesta, tai muustakaan rikoksesta Karalahtea vastaan (valokuvan perusteella), kihlakunnansyyttäjä Erkki Huhtala kertoo.

Uran nousu ja lasku

Jääkiekkoilija Jere Karalahden syöksy rikollismaailman syövereihin kuulostaa rajulta. Häntä ei ole tietenkään vielä tuomittu mistään. Syyte huumausainerikoksesta ei automaattisesti tarkoita tuomiota. Asian ratkaisee tuomioistuin.

Karalahden tuttavapiiri kuitenkin ihmetyttää. Hän on viettänyt vapaa-aikaansa muun muassa rikollisjärjestöiksi luokiteltujen moottoripyöräjengien jäsenten kanssa, kuten kohuttu valokuvakin osoittaa.

Jere Juhani Karalahti kasvoi lapsuutensa Helsingin Tapulikaupungissa. Hän pelasi SM-liigassa HIFK:ssa ja siirtyi NHL:ään vuonna 1993.
HIFK:ssa Karalahti aiheutti skandaalin, kun hän jäi kiinni heroiinin ja kannabiksen käytöstä. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Karalahden tammikuussa 1997 kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen huumeiden käytöstä ja hallussapidosta.

Leike

RAHOITTAJA? Alibi on seurannut tiiviisti jääkiekkoilija Jere Karalahteen liittyvän huumejutun tutkintaa.

Lisäksi hän joutui SM-liigassa loppukaudeksi pelikieltoon.Karalahti muutti vuonna 1999 Pohjois-Amerikkaan. Hän siirtyi pelaajaksi Los Angeles Kingsin joukkueeseen. Pari vuotta myöhemmin mies vaihtoi Nashville Predatorsiin.

Karalahden ongelmat pahenivat kesällä 2002. Hänellä oli vakava päihdeongelma. Karalahti piti pelaamisesta välillä taukoja. Hän kieltäytyi NHL:n tarjoamasta päihteiden vastaisesta ohjelmasta ja tuli lopulta takaisin Suomeen. Peli jatkui HIFK:n paidassa.

Bandidos kirkastaa julkisuuskuvaansa

Moottoripyöräjengi Bandidos teki harvinaisen julkisuustempun
tammikuun alussa. Kerhon presidentti avasi TV2:n Ajankohtaiselle
Kakkoselle ovensa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Bandidos
on kertonut toiminnastaan julkisuudessa.

Televisiokamerat kuvasivat kerhotiloja ja haastattelivat Bandidosin
presidenttiä, joka antoi toiminnasta kuvan, ettei kysymys
ole muusta kuin moottoripyöräilyä harrastavien poikien ajanvietosta.
Keskusrikospoliisi on edelleen asiasta eri mieltä. Bandidos
luokitellaan rikollisjärjestöksi.

Bandidos esittelee kerhotilojaan myös internetin verkkosivuilla.
Muun muassa Harjavallan Bandidos esittelee toimintaansa
internetissä. Paikka on sama, johon poliisi on tehnyt useita
tehoiskuja. Viimeksi poliisilla oli sinne asiaa marraskuussa, jolloin
kerhotiloissa ammuttiin vuonna 1977 syntynyttä miestä
ylävartaloon. Uhri menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Jere Karalahti nousi vuonna 2005 HIFK:n kapteeniksi. Vaikeudet silti jatkuivat, sillä Karalahti hyllytettiin, koska hän ei jostakin syystä lähtenyt Ruotsiin pelimatkalle.

Kesällä HIFK ilmoitti antavansa potkut maineikkaalle puolustajalleen. Ei kulunut aikaakaan, kun Oulun Kärpät ilmoitti tehneensä Karalahden kanssa vuoden sopimuksen. Karalahti lupautui osallistua nyt myös päihdeohjelmaan.Marraskuun 6. päivänä 2007 Karalahden maailma repesi jälleen.

Karalahti oli Oulun Kärppien harjoituksissa, kun poliisi tuli ja haki miehen pois. Karalahtea epäiltiin huumerikoksesta, jonka oikeudenkäyntiä käydään parhaillaan Vantaan vankilassa ja Espoon oikeustalolla.

Poliisi pidätti Karalahden, joka kuljetettiin Espoon poliisivankilaan odottamaan kuulusteluja. Espoon käräjäoikeus määräsi Karalahden vangittavaksi epäiltynä todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta. Karalahti vapautui tutkintavankeudesta 7. joulukuuta, mutta hänet määrättiin matkustuskieltoon.

Jobinpostia tuli jälleen 12. joulukuuta 2007. Oulun Kärpät ilmoitti erottaneensa Karalahden. SM-liiga määräsi Karalahdelle väliaikaisen pelikiellon.

Nyt Karalahti istuu oikeudenkäynnissä syytettynä törkeästä huumausainerikoksesta. Viereisillä penkeillä istuu tuiman näköisiä kovanaamoja, joilla on yhteyksiä muun muassa moottoripyöräjengi Bandidosiin.

Pahoinpitelyä ja aseita

Rikosvyyhden tutkintaan on osallistunut useita tahoja. Viron ja Suomen kesken perustettiin tutkintaryhmä, johon on kuulunut Suomesta Espoon ja Helsingin poliiseja, keskusrikospoliisi ja tulli sekä Viron valtakunnansyyttäjänvirasto, keskusrikospoliisi ja tulli. Tutkintaan osallistui myös Lohjan poliisi.

aseita

TAKAVARIKOITU. Poliisi löysi epäillyiltä muun muassa nämä aseet.

Huumeiden toimittamisesta huolehti virolainen rikollisryhmä. Aineet tuotiin Suomeen eri salakuljetusmenetelmillä suurissa erissä. Huumeet jaettiin Suomessa pienempiin, yleensä 2-10 kilon eriin.

Huumausaineet kätkettiin Etelä-Suomen maastoihin. Tukkuostajat saivat ohjeet kätköpaikkojen sijainnista.

Huumevyyhdin aikana on paljastunut muitakin rikoksia. Poliisi on tutkinut huumejutun lisäksi ainakin väkivalta- ja omaisuusrikoksia. Esitutkinnassa on tutkittu seuraavia rikoksia seuraavilla nimikkeillä: törkeä huumausainerikos, törkeä pahoinpitely, törkeä varkaus, törkeä ampuma-aserikos, rahanpesu ja ampuma-aserikos.

Epäillyiltä on takavarikoitu myös järeitä aseita. Poliisin haaviin on jäänyt amfetamiinin lisäksi konepistooli, katkaistuja haulikoita, kiväärejä, käsiaseita ja kaasusumuttimia. Hukkaamiskiellossa ja vakuustakavarikossa on omaisuutta yli 200 000 euron arvosta.

Jere Karalahden osuus selviää oikeudenkäynnin aikana. Alibin saamien tietojen mukaan Karalahtea epäillään huumejutun yhdeksi rahoittajaksi.

Oikeuskäytännön perusteella tuomioistuin voi tuomita törkeästä huumausainerikoksesta, kun rikoksella tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, huumausaineita levitetään alaikäisille, toiminnalla aiheutetaan usealle ihmiselle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa, rikoksen kohteena on erittäin vaarallinen huumausaine, huumeita on määrältään paljon, rikoksentekijä toimii järjestäytyneen ryhmän jäsenenä tai huumausainerikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Törkeästä huumausainerikoksesta tuomitaan vähintään 1 vuodeksi ja enintään 10 vuodeksi vankeuteen.

Paljonko on paljon

Tuomioistuimilla on huumausainerikoksista omat taulukkonsa, joiden mukaan rangaistuksia annetaan. Ne eivät ole kuitenkaan vedenpitäviä, sillä jokainen syyte käsitellään omana juttunaan. Tuomiota saattaa alentaa esimerkiksi vastaajan yhteistyöhalu esitutkinnassa.

Huumausainerikos luokitellaan yleensä törkeäksi, kun hasista on yli 1 000 grammaa, amfetamiinia 100 grammaa, kokaiinia 300 grammaa, ekstaasia 10 000 tablettia ja heroiinia 100 grammaa.

Kerromme huumeoikeudenkäynnistä lisää kevään aikana.


Artikkeli julkaistu Alibin numerossa 2/2008

Teksti:Petra Nummela, kuvat: Poliisi