Hieromalaitoksiin liittyvää ihmiskauppaa – poliisi sai tutkinnan valmiiksi

Helsingin poliisilaitoksen valtakunnallinen ihmiskaupparikostutkintaryhmä on saanut valmiiksi laajan esitutkintakokonaisuuden, joka liittyy pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla toimiviin hieromalaitoksiin.

Asiaa on tutkittu työperäisenä ihmiskauppana, mutta esitutkinnan aikana huomioitiin myös törkeän kiskonnan tunnusmerkistö. Esitutkinnan perusteella epäillään, että ulkomailta on rekrytoitu Suomeen pääasiassa kielitaidottomia työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet hierojina pääkaupunkiseudulla. Esitutkinnan aikana tehtiin tiivistä yhteistyötä Aluehallintoviraston työsuojelun kanssa.

– Poliisi epäilee, että useat työntekijät ovat joutuneet työskentelemään yli 12 tuntia päivässä jopa 6–7 päivänä viikossa, mikä poikkeaa huomattavasti suomalaisen työaikalainsäädännön mukaisista työajoista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Työntekijöille epäillään maksetun murto-osa siitä palkasta, mitä heille olisi kuulunut maksaa tehtyihin työtunteihin nähden. Lisäksi epäillään, että osaa työntekijöistä on majoitettu hieromalaitosten tiloissa.

Hieromalaitoksissa epäillään työskennelleen myös Suomesta rekrytoituja ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet huomattavasti paremmilla työehdoilla kuin ulkomailta rekrytoidut työntekijät. Yrityksen epäillään laatineen Suomessa käytettävän oman palkkajärjestelmän, joka kohdistui juuri ulkomailta rekrytoituihin työntekijöihin. Oleskelulupahakemuksen yhteydessä työntekijöille oli ilmoitettu huomattavasti paremmat työehdot.

Esitutkinnan aikana kuulusteltiin useita kymmeniä asianosaisia. Toiminnan epäillään alkaneen vuonna 2009 ja jatkuneen pääsääntöisesti samanlaisena aina vuoteen 2023 asti, kunnes poliisi otti rikoksesta epäillyt kiinni alkuvuodesta 2023. Esitutkinta valmistui heinäkuussa 2023, jonka jälkeen esitutkintakokonaisuus toimitettiin syyteharkintaan.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Hannu Kortelainen, ihmiskauppa, poliisi