Joensuulaisen vartijan epäillään käyttäneen kauppiaita törkeästi hyväkseen – ja nämä vielä maksoivat ”palvelusta”!

Itä-Suomen poliisi tiedottaa saaneensa valmiiksi esitutkintakokonaisuuden, joka liittyy melkoiseen omaisuusrikosvyyhtiin. Epäilty on 25-vuotias joensuulaismies, joka on pienehkön vartiointiliikkeen osa-omistaja.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet parin viime vuoden aikana. Miehen epäillään käyttäneen vartijan asemaansa hyväkseen. Hän on päässyt kulkemaan vapaasti omilla avaimillaan kaupoissa niiden ollessa suljettuna. Liikkeistä on hävinnyt huomattavia määriä muun muassa käyttötavaraa ja elektroniikkaa.

Lisäksi miehen epäillään haeskelleen kaupoissa pelikoneiden ja rahanvaihtoautomaattien avaimia käsiinsä ja tyhjennelleen koneita. Masiinoista on kadonnut merkittäviä rahasummia.

Viime kesänä vartiointiliikkeen vastuulle kuului myös kauppojen edustalla myytävien marjojen myynnistä saatujen tienestien käsittely. Myös näitä rahoja on hävinnyt matkan varrella huomattava määrä.

Tutkinnan edetessä poliisi havaitsi, että valvontakameratallenteita puuttuu oleellisista aikaväleistä. Vartijan epäillään näpelöineen tallennetietoja tekojensa peittelemiseksi.

Poliisi kertoo miehen olleen tutkintavankina syksyllä 2018. Samassa yhteydessä epäilty oli määrätty matkustuskieltoon viime vuoden loppuun saakka. Nämä toimenpiteet eivät miestä mitä ilmeisimminkään säikäyttäneet. Poliisi nimittäin epäilee hänen syyllistyneen myös vapaa-ajan asuntojen murtokeikkoihin, jotka ajoittuvat viime syksyyn ja tämän vuoden alkupuoleen. Mökeiltä on kadonnut muun muassa mönkijöitä ja työkaluja.

Tutkinnan aikana miehen omistamaan kiinteistöön suoritettiin kotietsintä. Sieltä löytyi jonkin verran kaupoista ja vapaa-ajan asunnoilta kadonnutta tavaraa. Lisäksi poliisi löysi marjanmyyntirahojen tilityspusseja sekä huomattavan määrän käteistä rahaa.

Seuraavaksi rikosvyyhti etenee syyteharkintaan. Poliisi epäilee miestä yhteensä 16 rikoksesta, jotka ovat pääosin varkauksia tai törkeitä varkauksia. Mies on kiistänyt kuulusteluissa syyllisyytensä kaikkien rikosten osalta. Tutkinnan perusteella on syytä olettaa, että vapaa-ajan asuntojen murtokeikoilla miehellä olisi ollut rikoskumppaneita. Kauppaliikkeisiin liittyvissä rikoksissa hänen epäillään toimineen yksin. Vahingot ovat poliisin arvion mukaan yhteensä useita kymmeniä tuhansia euroja.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: Joensuu, varkaus, vartija