Kaksi kokkolalaista tarjosi asiakkaille majoitusta 240 000 euron edestä – eivät mieltäneet liiketoiminnaksi

Pohjanmaan poliisi tiedottaa, että Kokkolan talousrikosryhmällä on meneillään majoitus- ja vuokraustoimintaan liittyvä esitutkinta. Prosessi on käynnistynyt Verohallinnon tekemän ilmoituksen perusteella.

Kahden kokkolalaisen henkilön epäillään yhdessä ja erikseen vuokranneen ja harjoittaneen toistuvaa lyhytaikaista ammattimaista majoituspalvelujen tarjoamista vuosina 2015 – 2018 siten, että elinkeinosta saatuja tuloja on jäänyt ilmoittamatta verottajalle noin 240.000 euroa.

Esitutkinnan perusteella toisen epäillyn osuus vältetyistä veroista on huomattavasti pienempi eli noin 10 prosenttia. Lisäksi toisen henkilön epäillään nostaneen perusteettomasti työttömyyspäivärahaa niin, että käteen jäävä summa on noin 16 000 euroa. Poliisitiedotteesta ei käy ilmi, onko työttömyyspäivärahaa nostanut henkilö ollut majoitustoiminnassa vähäisemmässä roolissa.

Esitutkinnassa epäillyt eivät ole mieltäneet harjoittamaansa vuokraus- ja majoitustoimintaa elinkeinotoiminnaksi, josta olisi pidettävä kirjanpitoa ja maksettava elinkeinotuloveroa ja arvolisäveroa.

Pohjanmaan käräjäoikeus on 13.3.2019 määrännyt epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 125 000 euron edestä. Summa koostuu vältetyistä veroista sekä perusteettomasti maksetuista työttömyyskorvauksista.

Asiaa tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä veropetos ja törkeä kirjanpitorikos. Työttömyyskorvausten osalta on kirjattu rikosnimike törkeä petos.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: esitutkinta, kirjanpitorikos, Kokkola, majoitustoiminta, veropetos