Kansainvälinen huumesalakuljetus paljastui: Katukauppa-arvo 8,5 miljoonaa euroa!

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut ja paljastanut pääasiassa Etelä-Suomen alueella toimineen huumausaineiden salakuljetus- ja levitysorganisaation.

– Rikollisorganisaation epäillään toimittaneen syksyn 2022 ja kesän 2023 välisenä aikana Suomeen useita kymmeniä litroja puhdasta amfetamiiniöljyä, kymmeniä kiloja hasista sekä useita kiloja kokaiinia. Organisaatiolla on ollut kansainväliset yhteydet muun muassa Puolaan, Hollantiin ja Turkkiin, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Tero Tyynelä.

Organisaation toimesta Suomeen on tuotu amfetamiiniöljyä, joka Suomessa toteutetussa kemiallisessa prosessissa on saostettu kidemäiseen muotoon. Organisaatio on tavoitellut Suomeen salakuljetetusta amfetamiiniöljystä jopa 250 kiloa käyttövalmista amfetamiinia eteenpäin levitettäväksi. Rikoskokonaisuudessa tavoiteltujen huumausaineiden katukauppa-arvoksi on arvioitu yli 8,5 miljoonaa euroa.

– Poliisi otti toukokuun loppupuolella 2023 Kirkkonummella sijaitsevalta syrjäiseltä kiinteistöltä kiinni kolme epäiltyä, joista kaksi on miehiä ja yksi nainen. Henkilöiden epäillään osallistuneen amfetamiiniöljyn salakuljettamiseen, saostamiseen sekä edelleen levittämiseen Suomessa. Tämän lisäksi ainakin yhtä näistä henkilöistä epäillään useiden kymmenien kilojen hasiserän sekä useiden kilojen kokaiinierän hankkimisesta ja edelleen levittämisestä Suomessa, Tyynelä jatkaa.

Kiinniottojen yhteydessä poliisi takavarikoi kiinteistöltä eri vaiheisiin saostettua amfetamiinia ja sen jatkeaineita, kymmeniä litroja amfetamiinin saostamiseen käytettyjä kemikaaleja, lukuisia eri saostamiseen käytettäviä välineitä sekä pakkausmateriaaleja.

Rikoskokonaisuuden esitutkinta on nyt valmistunut ja se on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: amfetamiini, huumausaine, poliisi, salakuljetus, Tero Tyynelä