Keskusrikospoliisi tutkii kaasuputken vaurioitumista törkeänä tuhotyönä: ”Vauriokohdassa on ulkoisia jälkiä”

Keskusrikospoliisi (KRP) on käynnistänyt eilen tiistaina 10.10. esitutkinnan mahdollisesta tahallisesta kaasuputken vaurioittamisesta. Rikosnimikkeenä esitutkinnan tässä vaiheessa on törkeä tuhotyö.

Rikostutkinnassa on kyse Suomen talousvyöhykkeellä 8.10.2023 vaurioituneesta kaasuputkesta. Putki kulkee nimellä Balticconnector. Keskusrikospoliisi käynnisti eilen tiistaina kaasuputken vuotokohdan ja sen ympäristön teknisen tutkinnan ja todisteiden turvaamisen. Tekninen tutkinta jatkuu edelleen. KRP:n esitutkinnan tarkoituksena on selvittää tapahtumien kulku, minkälaisesta mahdollisesta ulkoisesta toiminnasta vaurio on syntynyt ja onko kyse tahallisesta vaurioittamisesta.

KRP on lähettänyt Viron viranomaisille eurooppalaisen tutkintamääräyksen, ja tiivis esitutkintayhteistyö on käynnistynyt. Viron viranomaiset selvittävät samoihin aikoihin tapahtunutta Suomen ja Viron välisen tietoliikennekaapelin vaurioitumista. Vauriokohdan epäillään sijaitsevan Viron talousvyöhykkeellä. Viron ja Suomen viranomaisten yhteistyön tarkoituksena on selvittää, liittyvätkö tapahtumat toisiinsa.

Esitutkinnan tässä vaiheessa keskitytään edelleen vauriokohdan ja tapahtumapaikan tekniseen tutkintaan. Tutkinnan lisäksi selvitetään merenalaisia tapahtumia ja tapahtuma-ajankohtaan liittyvää meriliikennettä. Lisäksi poliisi kerää muita asiaan liittyviä tietoja kansallisilta ja kansainvälisiltä kumppaneilta. Aineiston läpikäynti ja analysointi ovat edelleen alkuvaiheessa. Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin todeta, että kaasuputken vuotokohdan lähistöllä on havaittu ulkoisia jälkiä merenpohjassa.

Poliisi kertoo asiasta lisää mahdollisuuksien mukaan tutkinnan edetessä.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: kaasuputki, keskusrikospoliisi, Suomenlahti, törkeä tuhotyö