Presidenttiehdokkaaksikin ilmoittautunut Kavonius vangittiin poissaolevana, ja hänet määrättiin heti kiinni otettavaksi. Hänet on etsintäkuulutettu jo viime syksynä.
Totuuspuolueen puheenjohtaja Jaana Kavoniusta vastaan on nostettu Alibin tietojen mukaan syytteitä yli 40 epäillystä rikoksesta, ja hänelle vaaditaan noin viiden vuoden ehdotonta vankeustuomiota. Epäiltyjen rikosten uhreja on arviolta 10. Osa epäillyistä rikoksista on jo ehtinyt vanheta, sillä Kavoniusta ei ole saatu haastettua oikeudenkäyntiin, joka oli tarkoitus pitää maaliskuun alussa. Syytteitä Kavoniusta vastaan ovat nostaneet kolme syyttäjää, jotka tänään vaativat Länsi-Uudenmaan käräjäoikeutta vangitsemaan Kavoniuksen. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että Kavoniuksen kohdalla vangitsemisen edellytykset täyttyivät ja hänet määrättiin välittömästi kiinniotettavaksi. Mikäli Kavonius tavoitetaan, on oikeudenkäynti järjestettävä kahden viikon kuluessa siitä, kun hänet on otettu kiinni.
Karttamisvaara ja jatkamisvaara
Vangitseminen on ankarin rikosprosessuaalinen pakkokeino, jolla pyritään turvaamaan rikosprosessi ja rangaistuksen täytäntöönpano. Vangitseminen on mahdollista, jos epäillystä rikoksesta ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta. Tilanteissa, joissa rikoksesta säädetty rangaistus on lievempi kuin kaksi vuotta vankeutta, mutta siitä säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, voidaan epäilty vangita vain, jos on syytä epäillä jonkin vaaraedellytyksen täyttyvän.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että Kavoniuksen kohdalla täyttyi kaksi vaaraedellytystä, joita olivat karttamisvaara ja jatkamisvaara. Karttamisvaaralla tarkoitetaan sitä, että rikoksesta epäilty karttaa esimerkiksi oikeudenkäyntiä.
Kavonius on kertonut useissa sosiaalisen median julkaisuissaan asuvansa turvaosoitteessa. Lisäksi hän on julkaissut tiedotteita, joissa kertoo hakevansa turvapaikkaa Slovakiasta ja Unkarista.
Jatkamisvaaralla tarkoitetaan rikoksesta epäilyn rikollisen toiminnan jatkamista.
Kavoniuksen epäillyt rikokset sisältävät useita kunnianloukkauksia, ja törkeitä kunnianloukkauksia. Häntä epäillään myös vainoamisesta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.
Alibi ei tavoittanut Kavoniusta kommentoimaan vangitsemistaan. Kavonius julkaisi kuitenkin eilen sosiaalisessa mediassaan laajan tekstin, jossa hän käsitteli syytteitään. Hänen näkemyksensä mukaan syytteet olisivat poliittisesti motivoituja. Julkaisussaan Kavonius myös syytti useita yksilöitä ja ryhmiä, mukaan lukien entisiä virkamiehiä, poliiseja ja tuomareita vakavista rikoksista. Kyseinen julkaisu on sittemmin poistettu.