Miehen kaksoiselämä paljastui vasta kuoleman jälkeen – pariskunta ehti olla naimisissa 64 vuotta!

85-vuotias Audrey Phillips jäi leskeksi vuonna 2015. Hänen aviomiehensä Glyn menehtyi Parkinsonin tautiin 83-vuotiaana.

Lesken muistellessa yhteistä elämää se tuntui hyvin tavanomaiselta. Takana oli 64 vuoden avioliitto. Mies oli työskennellyt ennen eläkkeelle jäämistään insinöörinä. Vapaa-aika vierähti jalkapallon pelaamisen merkeissä. Oli siunaantunut kaksi lasta ja viisi lastenlasta.

Leski ryhtyi käymään miehensä jäämistöä läpi pari vuotta myöhemmin. Kävi ilmi, että tämän elämäntarina oli kaikkea muuta kuin tavanomainen. Vanhoista papereista selvisi, että mies oli toiminut Iso-Britannian salaisen palvelun agenttina. Tarkemmin ottaen hän oli ollut Security Servicen eli MI5:n leivissä.

Värväys oli tapahtunut vuonna 1944 pojan ollessa vasta 13-vuotias ja koulunkäynti sai jäädä sikseen. Yhteensä poikia oli valikoitu parisen kymmentä. Kriteereinä olivat olleet valokuvamuisti, pienikokoisuus ikäisekseen ja kiinnostus hevosia kohtaan. Poikia oli koulutettu systemaattisesti. Ensijainen tehtävä oli ollut ryömiä betoniputkia pitkin vankilaan. Siellä pojat olivat jututtaneet saksalaisia sotavankeja. Operaation tavoitteena oli ollut saada vangit kertomaan kotimaahansa mukamas tosiasioita, jotka olivat olleet osa salaisen palvelun suunnitelmaa.

Kun Glyn varttui, työtehtävät olivat vähentyneet. Hän oli kuitenkin työskennellyt ”vakoojana” kolmella eri vuosikymmenellä, eikä vaimo ollut huomannut mitään. Mies oli kertonut joutuvansa reissaamaan työnsä takia, eikä Audrey tästä syystä kiinnittänyt huomiota pitkiinkään poissaoloihin.

Leski on nyt kirjoittanut miehensä uskomattomasta kaksoiselämästä kirjan. Tämän jutun lähteenä on käytetty Mirror-lehden tekemää haastattelua.

 

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: agentti, vakooja