Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen nuorisorikostutkintaryhmässä on esitutkinnassa rikos, jossa perheen kotiin on kohdistettu toistuvaa häiriköintiä Espoossa.
Pitkään jatkuneen häiriköinnin aikana perheen taloa on heitetty esineillä, sotkettu ja rikottu. Asukkaat ovat kertoneet, että heidän yörauhaansa on jo useamman kuukauden ajan häiritty, ja he ovatkin joutuneet soittamaan useasti hätäkeskukseen. Asunnon läheisyydessä on nähty tapahtumien aikana useampia nuoria.
Länsi-Uudenmaan poliisin ennalta estävän toiminnon ryhmä (EET) suoritti alueella valvontaa ilmoituksen ja ilmiön perusteella. Valvonnan aikana teoista epäillyt nuoret ilmestyivät paikalle. Kyseisellä kerralla heidän epäillään yrittäneen heittää asuintalon pihalle niin sanotun pullopommin. Pullopommi on yleisnimike vaaralliselle tekeleelle, jossa yleensä muovipulloon laitetaan kodintarveaineita, joiden kemiallinen reaktio muodostaa suljettuun astiaan kovan paineen. Paineen kasvaessa kyseinen astia jossain vaiheessa halkeaa ja vapauttaa kaasut suurella nopeudella samalla pamahtaen kovaa.
Kun astia halkeaa, aiheuttavat kemikaalit ja astian rikkoutumisesta syntyvien sirpaleiden osumat vaaraa lähellä oleville henkilöille. Kova ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita ja paine sekä sirpaleet rikkoa niiden tielle osuvaa omaisuutta.
Viidestä epäillystä osa asetettu matkustuskieltoon
Hälytystoiminnan ja EET-ryhmän yhteisoperaatiossa poliisi otti paikan päältä ja välittömästä läheisyydestä kiinni kolme alle 18-vuotiasta, joita kyseisestä rikoksesta epäillään. Sittemmin nuoret on vapautettu ja osa heistä on määrätty matkustuskieltoon. Tällä hetkellä tekoon epäiltyjä on viisi, joista kaikki ovat alle 18-vuotiaita ja kaksi alle 15-vuotiasta.
Matkustuskielto on vankeusrangaistusta lievempi rangaistus. Matkustuskielto voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilö ei voi poistua esimerkiksi kotoaan tiettyinä aikoina vuorokaudesta. Poliisi voi tarkistaa, että henkilö on kotona mainittuina aikoina.
Esitutkinnan aikana rikosnimikkeinä tässä tapauksessa on törkeä kotirauhan rikkominen, vahingonteko, vaarallisen esineen hallussapito, alkoholirikkomus ja vainoaminen. Rikosnimikkeet saattavat muuttua esitutkinnan kuluessa. Poliisi selvittää, onko tekoihin syyllistynyt myös muita kuin nyt poliisin tavoittamat nuoret.