Poliisilta vakava vetoomus nuorille ja vanhemmille

Ainakin Lappeenrannan alueella on mopomiitti suunnitteilla viikonlopulle. Poliisi muistuttaa parista tärkeästä asiasta mopomiitteihin liittyen.

– Ensinnäkin tapaamisia järjestävien on hyvä muistaa, että mopomiitti on yleisötilaisuus, josta on tehtävä yleisötilaisuusilmoitus poliisille. Toiseksi haluamme herätellä mopoilijoiden huoltajia keskustelemaan nuorten kanssa liikennekäyttäytymisestä.

Kaakkois-Suomen alueella mopomiittejä järjestetään lähes joka viikonloppu, ja niissä voi olla osallistujina satoja  Ilman yleisötilaisuusilmoitusta järjestetty tapahtuma on lainvastainen.

Mopomiitit on tapana järjestää yleisillä teillä. Ikävä kyllä näissä kokoontumisissa ilmenee lähes poikkeuksetta myös yleisille teille sopimatonta ajotapaa, kuten kumin polttamista, kaahailua ja keulimista. Tällainen temppuilu aiheuttaa turhia vaaratilanteita niin kuskeille itselleen kuin miitin seuraajille. Se myös häiritsee muuta liikennettä ja alueen asukkaita. Melko yleistä myös on, että mopomiiteissä kuljettajilla on allaan menopeli, jonka ajamiseen hänellä ei ole ajo-oikeutta tai joka ei ole tieliikennekelpoinen.

–  Mopomiiteissä on Kaakkois-Suomen alueella tänäkin kesänä tapahtunut vakavia onnettomuuksia. Me poliisissa tietysti toivomme, että nuoret kokoontuvat niin, ettei tapaamisista aiheudu haittaa yleiselle järjestykselle eikä heidän itsensä tai muiden alueella liikkuvien turvallisuus vaarannu, painottaa komisario Harri Horttanainen.

–  Mopomiitit eivät lähtökohtaisesti ole poliisinkaan näkökulmasta huono tapa viettää aikaa, jos turvallisuus ja liikennesäännöt otetaan huomioon.

Poliisi esittää painavan toiveen mopoilevien nuorten huoltajille.

– Keskustelkaa nuoren kanssa, ennen kuin hän lähtee liikenteeseen. Huoltajan tehtävä on varmistaa, että nuorella on käytössään oikeat tiedot sekä välineet turvalliseen mopoiluun, ja hän ymmärtää liikenneturvallisuuden merkityksen.

Huoltajan on hyvä myös varmistaa, että nuoren mopossa on toimivat valot, hänellä on käytössään ehjä kypärä ja ettei tien päälle olla lähdössä viritetyllä mopolla.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Harri Horttanainen, Lappeenranta, mopomiitti, poliisi