Suomalaiselta elektroniikkafirmalta huijattiin 169 000 euron tuotteet!

Poliisi on tänään tiedottanut saaneensa päätökseen syksyllä vuonna 2018 tapahtuneen petosvyyhdin esitutkinnan. Helsingin poliisi on tehnyt yhteistyötä Viron, Espanjan, Italian sekä Yhdysvaltojen poliisin kanssa asian selvittämiseksi.

Tutkinnan perusteella suomalaiseen elektroniikkaa myyvään verkkokauppaan perustettiin 35 eri asiakastiliä todellisten tai keksittyjen henkilöiden nimissä. Epäillyt tilasivat pääasiassa älypuhelimia. Ostokset maksettiin poliisin mukaan luottokorteilla, joiden omistajat ovat yhdysvaltalaisia yksityishenkilöitä. Kyseisillä henkilöillä ei ole mitään tekemistä petosten kanssa. Poliisi ei myöskään ole saanut selville, miten korttien tiedot ovat epäiltyjen haltuun päätyneet.

Tilauksia noudettiin 64 kappaletta ja 112 tilausta jätettiin noutamatta tai peruttiin. Saaliiksi saadut puhelimet toimitettiin poliisin arvion mukaan pääosin ulkomaille. Tuotteiden arvo oli noin 169 000 euroa.

Tapaus etenee syyteharkintaan 21 henkilön osalta. Heitä epäillään törkeästä maksuvälinepetoksesta ja törkeästä petoksesta. Poliisin mukaan täysin vastaavan rikoskokonaisuuden ei pitäisi olla Suomessa enää mahdollista, koska verkkokaupat vaativat maksamisen yhteydessä vahvaa tunnistautumista.

– Maksukorttitietojen sijaan petoksissa hyödynnetään sellaisia lasku- ja osamaksupalveluita, jotka eivät edelleenkään vaadi asiakkaan vahvaa sähköistä tunnistautumista, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ville Kiviniemi toteaa.

 

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: elektroniikka, luottokortti, maksuvälinepetos, petos