Vastaamo-jutun Aleksanteri Kivimäelle kova tuomio

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tänään antamallaan tuomiolla tuominnut Aleksanteri Kivimäen Vastaamo-asiassa 6 vuoden 3 kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä, 9.231 törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, 20.745 törkeän kiristyksen yrityksestä ja 20 törkeästä kiristyksestä. Käräjäoikeus ei siten hylännyt syyttäjien syytettä miltään osin.

Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy:n tietojärjestelmään oli marraskuussa 2018 murtauduttu ja yhtiön potilastietokanta oli tässä yhteydessä oikeudettomasti kopioitu. Vastaamoa ja sen asiakkaita oli tämän jälkeen syksyllä 2020 kiristetty ja asiakkaiden erittäin arkaluonteisia tietoja levitetty verkossa.

Syyttäjien syytteen ja Kivimäen vastauksen perusteella asiassa oli kysymys siitä, oliko nimenomaan Kivimäki syyllistynyt syytteessä kuvattuihin rikoksiin. Näytön arvioinnin osalta asiassa oli keskeisiltä osin kysymys siitä, oliko syytteessä kerrotut rikokset tehty tietyllä virtuaalipalvelimella, ja oliko Kivimäki sitä rikosten tekoaikana käyttänyt. Tältä osin merkityksellistä oli muun muassa se, oliko Kivimäki ollut tietyn salausavaimen ja tietyn IP- osoitteen käyttäjä. Merkitykselliseksi nousi myös Kivimäen myöntämien toimien sekä Vastaamon ja sen asiakkaiden kiristystoimien ajallinen yhteys, sekä se, oliko Keskusrikospoliisin tekemä 0,1 bitcoinin valeosto päätynyt Kivimäelle.

Käräjäoikeus totesi, ettei yksikään asiassa esitetty todiste yksinään osoittanut, että Kivimäki olisi syyllistynyt syytteessä kuvattuihin rikoksiin. Toisaalta yksikään todiste ei myöskään poissulkenut Kivimäen syyllisyyttä.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Aleksanteri Kivimäki, tietomurto, Vastaamo