Välikohtaus Turun vankilassa: Puukotuksista syytetty Abderrahman Bouanane riehui – vartijat taltuttivat

Turun viime elokuisista puukotuksista syytetty marokkolaistaustainen Abderrahman Bouanane, 23, järjesti maanantain ja tiistain välisenä yönä vakavan välikohtauksen Saramäen vankilassa. Alibin luotettavan lähteen mukaan Bouanane oli alkanut riehua sellissään ja rikkoa paikkoja. Hän oli riehuessaan hajottanut ”kaiken minkä irti saa”.

Bouananen epäillään saaneen haltuunsa vahingoittamiseen soveltuvan välineen ilmeisesti rikkomastaan televisiosta. Alibin tietojen mukaan Bouanane oli huutanut sellissä ja pyrkinyt houkuttelemaan vartijan luokseen. Kädessään olleella terävällä esineellä hän mitä ilmeisimmin pyrki vahingoittamaan vartijaa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Paikalle tuli useita vartijoita, mutta Bouanane jatkoi edelleen riehumistaan eikä alistunut vartijoiden käskytykseen. Vankilan henkilökunta käytti tilanteessa voimakeinoja, kuten etälamautinta. Bouanane kohdisti vastarintaa vartijoihin, jotka lopulta saivat miehen hallintaan ja eristykseen.

Tiistaiaamuna Bouanane osallistui jälleen oikeudenkäyntiin, mutta hänen käytöksensä oli edelleen erikoista. Lounastauon jälkeen vastaaja ei esimerkiksi suostunut istumaan. Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki totesi, että tämän on istuttava, mutta Bouanane sanoi, ettei istu, koska joutuisi siten helvettiin. Käräjätuomari määräsi Bouananen poistettavaksi salista ja hänen kuulemistaan yritetään jatkaa keskiviikkona.

Vankila vahvistaa

Turun vankilan turvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Petri Kiuru vahvistaa ympäripyöreästi vankilan viimeöisen välikohtauksen tapahtuneen.

Alibin saaman tiedon mukaan Abderrahman Bouanane on aiheuttanut vankilassa välikohtauksen viime yönä, muun muassa paikkoja rikkoen. Tietojemme mukaan hän on pyrkinyt vahingoittamaan myös henkilökuntaa?

– Joo-o, apulaisjohtaja Kiuru vastaa.

– Meillä on paljon vankeja. Talossa sattuu päivisin, iltaisin ja öisin paljon erilaisia tapahtumia. Niin on sattunut viime yönäkin. Henkilökuntamme ei ole siinä millään tavalla loukkaantunut, eikä myöskään kukaan vangeista ole loukkaantunut.

– Ei voi sanoa, että olisi ollut kyse aivan normaalista tilanteesta. Tilanne on kuitenkin ollut koko ajan henkilökunnan hallinnassa. Hänhän (Bouanane) istui jo aamulla oikeudenkäynnissä.

Maanantain istunnossa Bouanane herätti kummastusta, kun miestä ei lounastauon jälkeen näkynyt vankilan auditoriossa, jossa oikeudenkäynti pidetään. Alibin saaman tiedon mukaan tähän liittyi turvallisuuteen liittyvä asia. Bouanane oli kieltäytynyt turvallisuustarkastuksesta.

– Tässä tapauksessa ratkaisun on tehnyt oikeuden puheenjohtaja, Turun vankilan apulaisjohtaja Petri Kiuru sanoo.

Alibin tietojen mukaan ketään muuta Turun vankilan vankia ei ole koskaan vartioitu yhtä tiukasti kuin Bouananea, jota syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta sellaisen yrityksestä. Oikeuden puheenjohtaja Tapio Katajamäki on määrännyt, että Bouanane pidetään sidottuna, eli käsiraudoissa, koko oikeudenkäynnin ajan.

Teksti: Mika Lahtonen
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Abderrahman Bouanane, oikeudenkäynti, Petri Kiuru, Saramäki, terroristisessa tarkoituksessa tehty murha, Turun vankila