Vakuutusetsivät seurasivat nurmeslaismiestä – keuhkosairas huhki rakennustyömaalla ja kiipeili tornissa

Kerromme tammikuun printtilehdessä Itä-Suomen hovioikeudessa käsitellystä tapauksesta. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden nurmeslaismiehelle langettamaa viiden kuukauden ehdollista vankeustuomiota. Lisäksi 41-vuotias mies joutuu maksamaan LähiTapiolalle 6 474 euron vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikuluja 9 322 euroa.

Tuomittu altistui vuonna 2017 myrkylliselle kemikaalille työpaikallaan. Hänellä todettiin äkillisestä ärsytyksestä aiheutunut astma. Mies jäi pitkän sairausloman jälkeen tapaturmaeläkkeelle. Lääkärikäynneillä hän kertoi, ettei muun muassa pysty ajamaan autoa tai harrastamaan ollenkaan liikuntaa. Vastaanotolla hän yski, hengitti vaivalloisesti ja liikkui hitaasti.

Vakuutusyhtiön epäilyt kuitenkin heräsivät ja etsivät ryhtyivät tarkkailemaan miehen puuhia. Hänen nähtiin huhkivan rakennustyömaalla ja polttavan esimerkiksi puisen vajan ”hengitysvaikeuksista” huolimatta. Mies myös ajoi autolla yli sata kilometriä lääkärin vastaanotolle ja kiipesi poikansa kanssa vesisuksihyppytorniin.

Oikeus katsoi, että miehen terveydentilassa oli tapahtunut oleellinen muutos kesällä vuonna 2018 lääkityksen muuttamisen ansiosta. Hän ei ollut ilmoittanut asiasta vakuutusyhtiölle, vaan oli antanut lääkärille virheellisen kuvan terveydentilastaan.

Lue tapauksen yksityiskohdat tammikuun Alibista.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: astma, Nurmes, petos, työtapaturma, vakuutus