Jokelan koulusurmat

Pekka-Eric Auvinen, 18, saapuu 7.11.2007 Jokelan koululle mukanaan ase ja noin 400 patruunaa. Koulun ovi sulkeutuu kello 11.41. Pian sen jälkeen abiturientti kohottaa aseensa ja ryhtyy surmaamaan ihmisiä. Auvisen tarkoituksena on saada aikaan mahdollisimman paljon tuhoa.

Auvinen ampuu yhteensä 76 laukausta. Ne vievät yhdeksän ihmisen hengen. Hän ampuu viimeisen laukauksen koulun vessassa. Siihen päättyy nettimaailmassa eläneen ampujan elämä.


Alibi

Alibi hankki keskusrikospoliisilta tarkat tiedot, miten Jokelan koulutragedia eteni. Kerromme tässä jutussa, miten Pekka-Eric Auvinen eteni julmasta suunnitelmastaan raakaan joukkoteloitukseen.

Vanhemmat ja 11-vuotias pikku veli olivat jo nukkumassa Jokivarrentiellä Tuusulassa, mutta Jokelan lukion 18-vuotias abiturientti Pekka- Eric Auvinen ahkeroi yhä tietokoneen ääressä.

Ruotsalaisuuden päivä 6. marraskuuta vaihtui lokakuun vallankumouksen vuosipäiväksi 7:nneksi marraskuuta.

Auvinen viihtyi erityisesti videosivusto YouTubessa, jonne hän oli lähettänyt useita väkivaltavideoita. Tiistain 6. päivän ja keskiviikon 7. päivän välisenä yönä hän viimeisteli tietopakettinsa Jokelan koulukeskuksen verilöylystä.

Iltapäivällä Auvinen oli kirjoittanut englanninkielisen manifestin. Sen suomenkielinen versio valmistui yöllä kello 1.19.

Abiturientin yöunet jäivät vähäisiksi. Auvinen pelasi keskiviikkona aamulla ensin Battlefi el 2- sotapeliä tietokoneellaan. Hän pelasi taistelupeliä viimeksi kello 8.47.

YouTubeen Auvinen kirjautui kello 11. Hän lisäsi verkkoon videon ”Jokela High School Massacre”, ”Jokelan lukion verilöyly” ja linkin tiedostopakettiin. Videossaan hän ennakoi Jokelan koulun verilöylyä.

Pekka saapuu koululle

Auvinen kirjoitti jäähyväisviestinsä nuorten suosimaan IRC-galleriaan kello 11.21.

IRC-galleria on Sulake Dynamoid Oy -palvelun ylläpitämä eräänlainen virtuaalinen nuorisotila, jossa parhaimmillaan on paikalla lähes 30 000 nuorta, joiden ikä vaihtelee 13–17-vuoteen.

Alibi

Täältä Pekka-EricAuvinen lähti kouluun.

Auvinen pakkasi laukkunsa. Abiturientin koululaukuksi sen sisältö oli erikoinen: sveitsiläinen, Saksassa valmistettu, puoliautomaattinen, 22-kaliiberinen Sig Sauer Mosquito – pistooli, täysi 10 patruunan lipas aseessa, panostettu varalipas ja 380 panosta rasiassa. Panokset olivat pienoiskiväärin panoksia.

Koulumatkaa Jokivarrentieltä Jokelan koululle kertyy vajaa kilometri. Matka on pitempi kuin Lepolan koululle, jossa Auvinen oli käynyt peruskoulun ala-asteen. Hän pyöräili rautatien ali ja polki Jokelan keskustan läpi. Koulumatkaan Jyväkujan ja Riihitontuntien päässä olevaan koulukeskukseen Auviselta kului viitisen minuuttia.

Vaalea tukka taakse kammattuna, musta nahkatakki päällään Auvinen saapui aseineen koulukeskukseen noin kello 11.40. Hän tuli toteuttamaan sitä, mitä hän oli kertonut ennakkoon YouTubeen syöttämässään videossa.

Auvinen otti aseen esille mustasta nahkasalkustaan pohjakerroksen ala-aulan wc:ssä ja lähti paljon surua ja tuskaa tuottavalle murharetkelleen.

Jokelan koulukeskuksen yläasteella on 330 ja lukiossa 150 oppilasta. Keskiviikkona paikalla oli yli 460 koululaista.

Oppilas soittaa hätäpuhelun

Alibi

Takit ja koulureput jäivätlattialle oppilaidenpaetessa ampujaa.

Aseen kanssa riehunut Auvinen oli ampunut useita laukauksia, kun joku koulun oppilaista soitti kello 11.43 Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskukseen. Soittaja ilmoitti, että Jokelan koulukeskuksessa on ammuttu. Hälytyskeskus sai sen jälkeen yli 100 hätääntynyttä soittoa. Keski-Uudenmaan poliisi sai hälytyksen kello 11.44

Jokelan koululle lähteneen ensimmäisen ambulanssin miehistö luuli, että kyseessä on tavanomainen hoitotapahtuma. Ensimmäisenä paikalle tullut ambulanssi jäi odottamaan poliisien tuloa.

Keski-Uudenmaan pelastuskeskuksen ensihoitopäällikkö Jorma Alho sai hälytyksestä tiedon kello 11.50.

Poliisit lähtivät kypärineen, luotiliiveineen ja aseineen ripeästi liikkeelle Järvenpään poliisiasemalta. Matkaa Järvenpäästä Jokelaan on 10 kilometriä. Poliisipartioilla ei ollut käsitystä, mikä heitä perillä odotti.

Ensimmäiset poliisipartiot ehtivät paikalle kello 11.55. Keski-Uudenmaan poliisi eristi Jokelan koulun alueen ja ryhtyi selvittämään tapahtumien kulkua.

– Tilanne oli kaoottinen. Oppilaat ja opettajat pyrkivät ulos ovista ja ikkunoista, poliisien toimintaa johtanut komisario Timo Leppälä kuvaa alkutilannetta Jokelan koulukeskuksessa.

Alibi

Ensimmäiset poliisipartiotovat saapuneet Jokelaan.

Taisteluvarustuksissa tulleet poliisit rupesivat etsimään ampujaa. Samaan aikaan kaksi poliisia otti haltuunsa aina yhden luokan ja toi viisi lasta kerrallaan pois koulutiloista. Oppilaat ohjattiin turvaan läheiselle VPK:n talolle ja Jokelan seurakuntakeskukseen. Oppilailta jäivät päällysvaatteet, koululaukut ja reput koululle. Jotkut oppilaat juoksivat kokoamispaikkoihin sukkasillaan ennen kuin SPR:n evakuointibussi saatiin paikalle.

Poliisin kontakti ampujaan

Ambulanssin miehistö elvytti poliisien ulos kantamaa rehtoria ja toista ammuttua, kun poliisit etsivät surmaajaa sisältä. Jokelaan hälytettiin lisää poliiseja Helsingistä, Vantaalta, Hyvinkäältä ja Liikkuvasta poliisista.

Koululla ja sen ympäristössä oli kaikkiaan 100 poliisia, jotka piirittivät aluetta, auttoivat lapsia koulusta turvaan ja etsivät koulurakennuksesta ampujaa. Paikalle saapui myös lääkäriryhmä ja useita ambulansseja.

Alibi

Jokela täyttyi keskiviikkona puolilta päivin hälytysajoneuvoista. Poliiseja operaatioon osallistui noin sata.

Keski-Uudenmaan poliisi sai näköyhteyden Auviseen kello 12.04 ensimmäisen kerroksen sisäpihalla. Ampujan ja poliisien välinen matka oli noin 45 metriä.

– Poliisi käski ampujaa antautumaan. Hän vastasi ampumalla kaksi kertaa. Poliisi ei käyttänyt asetta, koska pakenevat lapset olivat vaarassa, komisario Leppälä kertoo.

Jokelan kirkolle perustettiin puolen päivän jälkeen kriisikeskus, joka välitti tietoja oppilaiden vanhemmille. Vanhemmat saattoivat soittaa myös kriisikeskukseen ja kysellä, ovatko heidän lapsensa jo turvassa.

Jokelan verilöylyssä loukkaantui 12 oppilasta. Yksi poika sai luodin jalkaansa toisen kerroksen luokkahuoneessa. Luoti tuli oven läpi. Muut loukkaantuivat, kun he hyppäsivät ikkunasta ulo

s tai saivat viiltohaavoja lasinsirpaleista. Loukkaantuneet toimitettiin Töölön sairaalaan, Hyvinkään sairaalaan sekä Järvenpään terveyskeskukseen.

Ampuja tunnistetaan netissä

Verkkoyhteisö pääsi ampujan jäljille nopeasti. Verkon käyttäjät olivat oivaltaneet Pekka-Eric Auvisen ja Jokelan koulun verilöylyn välisen yhteyden. Ampuja oli jättänyt useita vihjeitä tulevista tapahtumista internetiin.

Ensimmäiset tiedot verilöylystä ilmaantuivat verkkoon muutamassa minuutissa. Tietokoneharrastajien MuroBBS- keskustelupalstalle ilmestyi kello 11.53 viesti otsikolla ”Jokelan yhteiskoulussa ammuskeltu”. Poliisit saapuivat koulun pihaan kahta minuuttia myöhemmin.

HS.fi (Helsingin Sanomien verkkosivut) julkaisi ensimmäisen uutisen Jokelan tapahtumista kello 12.16.

Auvisen IRC-galleriaan jättämä jäähyväisviesti yhdistettiin Jokelaan kello 12.29. Suomen Tietotoimisto kertoi ensimmäisen kerran Jokelan koulun ammuskelusta kahta minuuttia myöhemmin.

Internetin keskustelukanavilla Auvisen nimi tuli esiin kello 12.59. Pian verkossa kerrottiin myös Auvisen äärimmäiset poliittiset näkemykset, viehtymys väkivaltaan, hänen vanhempiensa nimet ja paljon muuta tietoa surmaajasta.

Karhu saapuu koululle

alibi

Kenttäjohtaja TimoLeppälä kuvaili alkutilannettakaoottiseksi.

Karhukopla sai hälytyksen Sipooseen, jossa poliisin erikoisryhmällä oli maastoharjoitus. Karhusta lähti Jokelaan runsaan parinkymmenen miehen ryhmä. Heillä oli konepistoolit, murtovälineet, luotikilvet ja peilit, jolla näkee nurkan taakse.

Karhukopla saapui Jokelan koululle kello 12.20. Auvisen ammuskelu oli silloin jo päättynyt. Surmaaja oli ampunut jo silloin itseään.

Karhun tulon jälkeen osalle oppilaista alkoi pitkä epätietoisuus. Viimeisimmät oppilaat kyyhöttivät luokissa pulpettien alla nelisen tuntia ennen kuin he pääsivät pois kello 15.30. Koulun evakuointi päättyi kello 16.

Poliisi varautui siihen, että tekijöitä olisi ollut useampia.

Karhukopla ryhtyi käymään järjestelmällisesti läpi koulukeskusta luokka luokalta ja huone huoneelta. Poliisi mursi kaikki lukitut ovet, kun rakennuksen tilat tutkittiin.

Karhukopla pelkäsi, että ampuja on virittänyt jonnekin räjähdyspanoksen.

– Mikään ei ole varmaa, ennen kuin se on varmistettu. Koskaan emme luota siihen, että jos löytyy yksi kohteeksi epäilty jostakin, niin tilanne on ohi. Me lähdemme plus yksi-säännöstä, että tekijöitä voi olla useampiakin. Lisäksi siellä voi olla pimeitä seikkoja kuten muita aseita, ansoja ja räjähteitä, Karhun johtaja, ylikomisario Heikki Porola perustelee erikoisyksikön toimintaa ja piirityksen kestämistä.

Poliisit löysivät Auvisen ensimmäisestä kerroksesta ruokalan aulan vessasta kello 13.53.

Päähän itseään ampunut Auvinen tuotiin Töölön sairaalaan kello 14.45. Piiritystilanne Jokelan koulukeskuksessa jatkui vielä toista tuntia. Karhun käytössä on vanha panssaroitu Mersu, jota on aiemmin käytetty valtiovierailuissa. Panssari- Mersua käytettiin Jokelassa koululaisten evakuoinnissa.

alibi

Ampuja kiidätettiin ambulanssilla Töölön sairaalaan,jossa hän illalla menehtyi.

– Tilannejohto on mahdottomien paineiden alla, kun samaan aikaan pitää evakuoida satoja ihmisiä ja saada vaarallinen henkilö kiinni, Karhupomo Porola muistuttaa.

Esitutkinta siirtyy KRP:lle

alibi

– Poliisi on kuullut jakuulustellut yli 600 henkilöä,keskusrikospoliisinrikosylikomisario TeroHaapala kertoo Alibille. Jokelan koulusurmat tutkitaanäärimmäisen tarkasti. Tutkinnanjohtajanatoimii rikosylikomisarioRabbe von Hertzen.

Kun poliisille selvisi, että Jokelan verilöylyssä sai surmansa kahdeksan ihmistä, esitutkinta siirtyi Keski-Uudenmaan poliisilta keskusrikospoliisille. Poliisi tutkii Jokelan kouluammuskelua kahdeksana murhana.

KRP ilmoitti tiedotusvälineille kello 15.53, että tutkinnan yleisjohtajana toimii rikosylikomisario Tero Haapala sekä tutkinnanjohtajana rikosylikomisario Rabbe von Hertzen.

Jokelan tapauksen tutkinta edistyi päivän mittaan, vaikka alkutilanne oli kaoottinen. Koulussa oli tapahtumahetkellä noin 500 oppilasta ja opettajaa. Poliisin tehtävänä oli myös huolehtia vanhemmista, jotka pyrkivät koululle etsimään omia lapsiaan.

Poliisi tunnisti päivän aikana kaikki kahdeksan uhria. Poliisi ja KRP:n uhrintunnistusyksikön pappi Kaj Engström veivät suruviestin omaisille. Ammutun rehtorin omaiset saivat tietää asiasta tv:n uutisista ennen kuin poliisit ehtivät viedä suruviestin
perille.

Poliisi järjesti tutkinnan viime vaiheista tiedostustilaisuuden keskiviikkona kello 18 Tuusulan kunnantalolla

Professori Antti Sajantila Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta kertoi, että uhreja oli ammuttu päähän ja ylävartaloon. Laukausten määrät vaihtelivat muutamista vajaaseen kahteenkymmeneen.

Ketään Pekka-Eric Auvisen ampumista uhreista ei olisi voitu pelastaa, vaikka heidät olisi aiemmin kiidätetty hoidettavaksi. Kaikkia ammuttuja oli yritetty elvyttää nelituntisen piirityksen aikana paikan päällä.

– Alustavissa tutkimuksissamme ei ole tullut ilmi mitään sellaista, että heidät olisi voitu pelastaa.

Uhrien vammojen vakavuudesta kertoo sekin, etteivät he ole liikkuneet lainkaan ampumisen jälkeen. Mahdollisuus pelastaa uhrit on ollut hirveän marginaalinen, Sajantila arvioi.

Jokelan verilöylyn uhreiksi joutuivat yksi 16-vuotias, kaksi 17-vuotiasta ja kaksi 18-vuotiasta lukiolaista. Kolme naisuhria olivat koulun 61-vuotias rehtori, 43-vuotias terveydenhoitaja ja 25-vuotias aikuisopiskelija.

– Rehtorin viimeinen kuulutus, että kaikkien on pysyttävä luokissa, pelasti todennäköisesti monen oppilaan hengen, arvioi rikosylikomisario Tero Haapala.

Auvinen purki eniten vihaansa 25-vuotiaaseen oppilaskunnan puheenjohtajaan, jota hän ampui lähes 20 kertaa. Yksinhuoltajaäidiltä jäi kaksi alle kouluikäistä lasta.

Jokelan koulun verisen keskiviikon yhdeksäs uhri oli ampuja Pekka-Eric Auvinen. Hän menehtyi päähänsä ampumastaan luodista saamiinsa vammoihin Töölön sairaalassa kello 21.45.

Auvinen oli ampunut itseään pian sen jälkeen, kun hän oli ampunut poliiseja kohti.

Surmaaja ampui 76 laukausta. Hänelle jäi vielä 320 panosta.

Murhenäytelmän jälkeen Jokelan kouluun uusittiin kuusi suurta luokkahuoneiden lämpölasista ikkunaa ja noin 30 ovea.

Poliisi on tehnyt valtavan työn Jokelan kahdeksan murhan selvittämiseksi.

Rikosylikomisario Haapalan mukaan poliisi on kuullut ja kuulustellut yli 600 oppilasta, opettajaa, koulun henkilökuntaan kuuluvaa ja muita asiasta tietäviä. Lisäksi tulevat rikostekniset ja oikeuslääketieteelliset tutkimukset.


Artikkeli julkaistu Alibin numerossa 12/2007

Teksti: Alibi.fi