Turun poliisipäällikkö nousi autoon

”Kaupunki elää öisin!”

Alibi 2/ 2005

Huttunen seurasi poliisitoimintaa partioautosta.


Turku sai uuden poliisipäällikön. Alibi tapasi Tapio Huttusen.

Turku sai joulukuun alussa uuden poliisipäällikön, joka ei olekaan aivan noviisi näissä hommissa. Päällikkönä aloitti Tapio Huttunen, joka tuli Turkuun Helsingistä.

Siellä hän hoiti apulaispoliisipäällikön virkaa. Huttunen siirtyi Turkuun Juhani Salosen jäädessä poliisipäällikön tehtävistä eläkkeelle.

– Aika on mennyt pitkälti poliisilaitokseen tutustumisessa. Aikamoinen määrä uusia ihmisiä tässä on tullut tavattua. Päälliköltä tietysti edellytetäänkin, että hän tuntee ihmiset hyvin, myös eri sidosryhmät.

– Perusasiat Turussa ovat kuitenkin kunnossa, joten sen puolesta tänne oli hyvä tulla, uusi poliisipäällikkö juttelee.

Turun murre ei ole tainnut vielä tarttua?

– Vaimoni sanoi, että alkaa olla painotukset jo Turkuun päin, Huttunen naurahtaa.

Tapio Huttunen kuuluu olevan Turussa heti ensi alkuun pidetty poliisipäällikkö, ainakin oman talon väen keskuudessa. Hän vierastaa ajatusta, että poliisipäällikkö istuisi vain alaistensa yläpuolella.

– Jos aikoo nähdä todellisuuden, silloin pitää tulla yöllä partioautoon, Tapio Huttunen sanoo.

– Olen jo käynyt partioautossa tutustumassa Turun elämään. Kun päivystäjä antoi tehtäviä partiolle, välillä oli oikein tarkkaan kuunneltava että mitä sieltä sanottiin. Turun murre vaikuttaa vielä vähän oudolta.

– Siinä vuoron aikana oli kaikenlaisia tehtäviä. Käytiin kodeissakin ja haettiin muun muassa juoppoja säilöön. Enemmän se oli tutustumista työntekijöihin ja keskustelua heidän kanssaan.

– Kaupunkihan elää öisin. Jos aikoo nähdä todellisuuden, silloin pitää tulla yöllä partioautoon, Huttunen sanoo.

Helsinki – Turku

Tapio Huttunen kävi poliisikokelaskurssin Tampereella vuonna 1978.

– Tulin liikkuvaan poliisiin hommiin, ja olin siellä kuutisen vuotta. Opiskelin yliopistotutkinnon, jonka jälkeen olin poliisin ylijohdossa vuoden päivät. Sitten lähdin Pohjanmaalle käräjiä istumaan.

Jäin Lapuan kaupungin lakimieheksi vuodeksi, kunnes veri veti takaisin poliisiksi.

Pääsin Vaasan lääninhallituksen apulaispoliisitarkastajaksi. Vuonna 1989 tuli Vaasan poliisimestarin paikka auki, johon hain ja pääsin. Siinä olin kymmenen vuotta, kunnes siirryin Helsinkiin apulaispoliisipäälliköksi. Ja nyt Turkuun.

Miten Helsinki ja Turku poikkeavat poliisitoiminnan osalta toisistaan?

– Helsingin suuruus on yksi tekijä. Turku on paremmin hallittavissa. Kaikki poliisit tuntevat alueen.

Huttunen mainitsee myös, että Helsingissä Viron ja Venäjän läheisyys näkyy myös poliisin työssä.

– Järjestäytynyt rikollisuus on lähempänä. Onhan sitä toki Turussakin, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Henkirikoksia Helsingissä tehtiin viime vuonna lähes 20. Turussa niitä oli kolme. Mutta ainakin yhdestä asiasta poliisipäällikkö Huttunen on Turun osalta hieman huolestunut.

– Huumausainetilanne askarruttaa. Näyttää siltä, että kokeilukäytön määrä olisi lisääntymässä. Turussa on toki tehty hyviä malleja, joilla on pyritty katkaisemaan kierteet.

Turun poliisilaitokselta puuttuu sosiaalityöntekijä. Poliisipäällikkö Huttunen haluaa, että puute korjataan.

– Se olisi nopein tapa reagoida. Tällainen panostus Huttunen seurasi poliisitoimintaa partioautosta. tulisi loppujen lopuksi halvemmaksi kuin se, että jälkeenpäin maksetaan kalliita hoitoja.

Alibi 2/2005

Turku oli taannoin otsikoissa huumekuolemien takia. Poliisipäällikkö Huttusta huumausainerikollisuus askarruttaa.

Resurssit

Turussa joudutaan vähentämään poliisien määrää. Virkoja tulee entistä vähemmän auki. Huttunen ei kuitenkaa valita.

– Kai se tarkoittaa sitä, että poliisinkin pitää tehdä ennakkoluulottomasti työtään.

Jo Turun poliisipäällikkö -uransa alkutaipaleella Huttusen ja hänen poliisimiestensä tehtäväksi tuli huolehtia maan korkeimman johdon turvallisuudesta.

Turussa järjestettiin surujuhla Kaakkois-Aasian katastrofi n johdosta ja kaupunkiin saapui niin presidentti Tarja Halonen kuin lukuisa määrä ministereitäkin. Mutta tähän ruljanssiin Huttunen oli jo tottunut, sillä Helsingissähän erilaiset valtiovierailut työllistävät tuon tuostakin poliisikuntaa.

– Turvatoimia oli hyvä järjestellä, sillä olihan sellaisista jo kokemusta kertynyt.

Huumeet

Turussa on muuten Suomen vanhin poliisilaitos. Se on perustettu vuonna 1816.

– Uuden poliisipäällikön ei pidä kovin äänekkäästi hötkyilemään. Kyllä täällä on asiat hoidettu ennenkin, Huttunen toteaa.

Uuden poliisipäällikön mielestä Turun katuturvallisuus on hyvällä mallilla. Tavallisella turkulaisella ei ole hätää.

– Jonkin verran esiintyy nuorison häiriökäyttäytymistä. Näitä häiriöitä on pyritty määrätietoisesti poistamaan, ja siinä on myös onnistuttu melko hyvin.

Turussa oli taannoin eniten huumekuolemia, kun luvut suhteutettiin väkimäärään.

– Jos huumausaineiden käyttäjien määrä on suuri, se näkyy myös arkipäivän rikollisuudessa. Jossain se keikka on väännettävä jotta huumeet pystytään rahoittamaan, Tapio Huttunen sanoo.

MM-kisat iso haaste

Ihan kokonaan Huttunen ei ole Helsingin poliisitehtävistä luopunut. Miestä nimittäin ”lainataan” vielä yleisurheilun MM-kisoihin.

– Turvatoimet on iso haaste. Olen kuitenkin aika luottavaisin mielin. Niihin on voitu valmistautua rauhassa. Suomen rikkaus turvatoimien hoitamisessa on se, että tämä on niin pieni maa. Kaikki ymmärtävät, että voimat täytyy yhdistää. Tarvittaessa kaikki viranomaiset saadaan saman sateenvarjon alle tekemään turvallisuustyötä.

Huttunen myöntää sen, että aiempina vuosina televisiosta tutut uutiskuvat ulkomailla tapahtuneista mellakoista ovat ainakin jossain määrin tulleet myös koti-Suomen kamaralle.

– Aika monet ilmiöt ovat tulleet Keski-Euroopasta Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen. Siksi on ollut tärkeää, että Suomen poliisi on seurannut mitä Tukholmassa tai Kööpenhaminassa tapahtuu.

TPS:n kannattajaksi?

Tapio Huttunen sanoo, että kansalaiset ovat ahkerasti yhteydessä myös poliisipäällikköön.

– Olen kokenut yhteydenotot positiivisina. Kun liikkuu kaupungilla eri tilaisuuksissa, siellä myös tapaa paljon kaupunkilaisia, jotka haluavat puhua jostakin asiasta. Usein poliisilta toivotaan toimia katurauhaan liittyen, halutaan että poliisi näkyisi entistä enemmän ja useammin. Jotkut vaativat omasta asiastaan uutta poliisitutkintaa.

Turku on jääkiekkokaupunki. Siksi on pakko kysyä, onko uusi poliisipäällikkö TPS:n miehiä.

Alibi 2/2005

– Turussa on turvallista liikkua, poliisipäällikkö Huttunen vakuuttaa.

– Olen aina ollut HIFK:n kannattaja. Kun tulin tänne Turkuun, oli pakko miettiä omaa kantaani. Viime aikoina olen kieltämättä kummasti alkanut seurata Tepsin juttuja.

Oletko käynyt Kakolassa?

– Menneinä vuosina olen siellä käynyt ja vähän aikaa sitten tapasin nykyisen vankilanjohtajan. Lounais-Suomen vankila sijaitsee Kakolanmäellä poliisilaitoksen lähellä, mutta rakenteilla oleva uusi vankila on kauempana ohikulkutien varrella.

Sapettaako poliisipäällikköä, että kuljetukset pitenevät?

– Meillähän on omassa talossa aika iso poliisivankila, ja käräjäoikeuskin on vieressä. Turun etu on se, että liikkuminen on nopeaa. Kuljetusongelmat eivät ole samanlaisia kuin Helsingissä.

Vankikuljetukset oikeudenkäynteihin ovat puhuttaneet poliisikuntaa jo jonkin aikaa.

Huttunenkaan ei pidä nykyistä systeemiä järkevänä.

– Näiden kuljetusten ei minun mielestäni pitäisi kuulua poliisille. Mutta asiassa noudatetaan vanhaa lakiasetusta, joka vaatisi muutoksen.

Turussa sijaitsee eräs kerrostalo, jossa on tehty varmaan ennätyksellinen määrä henkirikoksia.

Tietääkö poliisipäällikkö Huttunen tuon talon?

– Olen kyllä kuullut siitä talosta.

 


Artikkeli on ilmestynyt Alibissa nro 2/ 2005

Teksti:Teksti ja kuvat: Mika Lahtonen