He saivat oikeustoimittajilta ruusuja ja he risuja: Valokeila ja Sumuverho jaettiin

Oikeustoimittajat ry myöntää vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Vuoden 2020 Valokeila-palkinto on annettu Tuomioistuinvirastolle ja Sumuverho Syyttäjälaitokselle.

Oikeustoimittajat perustelevat Valokeilaa toteamalla, että Tuomioistuinvirasto on korona-aikana tuomioistuimille antamissaan ohjeissa painottanut, että oikeudenkäyntien julkisuuden täytyy toteutua myös poikkeusaikana. Virasto myös muistutti tuomioistuimia, etteivät poikkeusolot muuta voimassa olevia julkisuussäännöksiä.  Vaikka Tuomioistuinvirasto antaakin vain suosituksia, tuomioistuimet ovat ottaneet ohjeista onkeensa.

Risuja tulee taas Syyttäjälaitokselle Sumuverho-palkinnon muodossa. Palkinnon perusteena ovat Syyttäjälaitoksen kyseenalaiset, julkisuusvastaista toimintakulttuuria lisänneet linjaukset.

Oikeustoimittajien mukaan Syyttäjälaitos on kieltäytynyt valtakunnansyyttäjän toimiston ohjeistuksen perusteella etsimästä syyttäjien päätöksiä asianosaisen nimellä, jopa silloin kun tietopyynnön tarkoitus on journalistinen. Linjaus on johtanut siihen, että edes julkisista päätöksistä ei aina ole mahdollista saada tietoa, vaan ne jäävät yleisöltä pimentoon.

Syyttäjälaitos on myös kieltäytynyt etsimästä tietoja rikosnimikkeen perusteella. Oikeustoimittajien mukaan journalistisessa työssä on havaittu selvä trendi, jossa yhä useampi syyttäjä kieltäytyy kategorisesti kommentoimasta asiaa tiedotusvälineille jopa pääkäsittelyn aikana. Joillakin syyttäjäalueilla pyritään myös rajoittamaan toimittajien puhelinsoittoja syyttäjille ja kehotetaan ottamaan syyttäjiin yhteyttä pelkästään sähköpostitse.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: Oikeustoimittajat, palkinto, Sumuverho, Syyttäjälaitos, Tuomioistuinvirasto, Valokeila