Kolme miestä ratkaisi sarjamurhaajan 51 vuotta sitten lähettämän koodikirjeen sisällön

Yhdysvalloissa, Kalifornian osavaltiossa liikkui 1960-luvulla sarjamurhaaja. Sama epäilty pystyttiin yhdistämään viiteen henkirikokseen. Miehen epäiltiin kuitenkin tappaneen yli 30 uhria.

Tekijää ei saatu koskaan kiinni, mutta media ryhtyi käyttämään hänestä nimeä ”Zodiac-tappaja”. Miehellä oli tapana lähetellä lehdille kirjeitä, jotka oli kirjoitettu salakielellä. Hän painosti päätoimittajia julkaisemaan koodiviestejään lehdissä, muuten kuolonuhreja tulisi vielä enemmän.

Erikoisten kirjeiden sisältö on pysynyt mysteerinä aina näihin päiviin saakka yhtä lausetta lukuun ottamatta. Nyt kolme miestä on onnistunut selvittämään salakielen logiikan. Projektin aloitti David Oranchak, 46, jo vuonna 2006. Matkan varrella hän sai avukseen kaksi muuta miestä. Kolmikolla on erikoisosaamista koodaamisen ja matematiikan saralta.

Alkuperäisen viestin näet alla olevasta kuvasta. Siinä lukee vapaasti suomennettuna näin:

– Toivottavasti teillä on hauskaa yrittäessänne saada minut kiinni.

– Se en ollut minä siinä televisio-ohjelmassa. (Tällä lähettäjä viittaa silminnäkijähavaintojen perusteella piirrettyyn etsintäkuulutuskuvaan.)

– En pelkää kaasukammiota, koska sen avulla pääsen paratiisiin nopeammin. Minulla on nyt tarpeeksi orjia, jotka tekevät minulle siellä töitä. Muilla ei ole paratiisissa mitään ja siksi he pelkäävät kuolemaa. Minä en pelkää, koska tiedän, että uusi elämäni paratiisissa tulee olemaan helppo.

Vuonna 1969 eräs opettaja pystyi vaimonsa kanssa ratkaisemaan eräästä Zodiac-tappajan viestistä yhden lauseen.

– Pidän tappamisesta, koska se on hauskaa, sarjamurhaaja totesi kirjeessään.

Kuva viestistä alla, tekstin lähde People.

Teksti: Alibin toimitus
Avainsanat: kirje, koodikieli, mysteeri, ratkaistu, sala, sarjamurhaaja, viesti, Zodiac