Tämä häikäilemätön rikosilmiö on rantautunut Suomeen

Poliisin mukaan valepoliisi-ilmiö on edennyt siihen pisteeseen, että voidaan puhua todella vakavasta ongelmasta. Poliisin aktiivisesta tiedottamisesta huolimatta huijausyritysten tahti on ollut kiihtyvä ja asiasta on kirjattu rajusti lisää uusia rikosilmoituksia.

Oulun poliisi toteaa, että huijaamisen härskiydellä ei näytä olevan mitään rajoja. Pitkäkyntiset ovat iskeneet hyväuskoisten iäkkäiden ihmisten pankkitileille. Vaaravyöhykkeellä ovat niin mummojen kuin pappojenkin säästöt.

Poliiseina esiintyvät ja pääasiassa iäkkäille soittelevat huijarit yrittävät urkkia puhelimitse pankkitunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan toimi näin!

– Vetoammekin läheisiin ja kaikkien iäkkäiden ihmisten kanssa toimiviin. Tälle vastenmieliselle ilmiölle on tehtävä loppu. Siihen tarvitaan meitä kaikkia. Ottakaa asia puheeksi ja painottakaa, että puhelimessa ei saa luovuttaa pankkitunnuksia kenellekään! Myöskään sähköpostitse ei saa tunnuksia luovuttaa. Huijarit voivat tekeytyä vaikka minkä lajin viranomaiseksi ja keksiä vaikka mitä verukkeita. Näitä ei saa uskoa, rikoskomisario Nina Similä painottaa.

Valepoliisihuijauksia tutkitaan rikosnimikkeillä virkavallan anastus ja petos tai petoksen yritys. Onneksi huijaukset yleensä jäävät yritykseksi, mutta pahimmillaan on onnistuttu huijaamaan satojatuhansia euroja. Kyseessä on niin vakava rikos, että yrityskin on rangaistava.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: Oulun poliisi, Valepoliisi, vanhukset