Hän on Vuoden poliisi

Rikosylikonstaapeli Risto Ottavainen Oulun poliisilaitoksesta on valittu Vuoden Poliisiksi 2017.

Ottavainen työskentelee ryhmänjohtajana ulkomaalaistutkinnassa Oulussa. Ulkomaalaispoliisi vastaa erilaisista ulkomaalaisiin liittyvistä poliisitehtävistä, kuten maasta poistamisesta, ulkomaalaisvalvonnasta sekä yhteistyöstä eri viranomaisten ja maahanmuuttajien kanssa.

Muutaman viime vuoden ajan ulkomaalaispoliisia ovat erityisesti työllistäneet turvapaikanhakijoihin liittyvät tehtävät. Myös kokonaan uudentyyppisiä poliisitehtäviä on muutoksen vuoksi tullut. Näitä ovat esimerkiksi tilanteet, joissa ulkopuoliset puuttuvat poliisin toimintaan palautustilanteissa sekä uhkatilanteet vastaanottokeskuksissa.

Vuoden Poliisin valinnan perusteluiden mukaan Ottavaisen valtteja ovat asiakkaiden tasavertainen kohtelu ja luottamusta herättävä käytös.

”Ottavaisen positiivinen asenne yhteistyöhön ja maahanmuuttajien kohtaamiseen on madaltanut asiakkaiden kynnystä ottaa yhteyttä ja käydä vuoropuhelua poliisin kanssa kaikissa mahdollisissa asioissa”, perusteluissa todetaan.

Ottavainen korostaakin sen tärkeyttä, että maahanmuuttajat oppivat luottamaan suomalaiseen poliisiin, koska tilanne heidän lähtömaissaan saattaa olla tyystin erilainen.

– Meillä Oulussa luottamus on muodostunut niin vahvaksi, että muun muassa somalit ovat kutsuneet ulkomaalaispoliiseja omaan moskeijaansa keskustelemaan heitä askarruttavista asioista, Ottavainen sanoo.

Risto Ottavainen on kokenut ja ammattitaitoinen poliisi. Hänelle on kertynyt virkauraa poliisin eri tehtävissä 21 vuotta.

Vuoden Poliisi valittiin nyt 42. kerran. Valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus.

Teksti: mikalahtonen
Avainsanat: maahanmuuttaja, Oulun poliisilaitos, Risto Ottavainen, ulkomaalaistutkinta, ulkomaalaisvalvonta, Vuoden poliisi